Harmoni, enighed og konsensus er betydelige egenskaber i den japanske kultur. Det japanske folkefærd opfatter sig selv som et homogent folk, hvor især høfligheden og arbejdsmoralen er legendarisk.
Harmoni, enighed og konsensus er betydelige egenskaber i den japanske kultur. Det japanske folkefærd opfatter sig selv som et homogent folk, hvor især høfligheden og arbejdsmoralen er legendarisk.
Fredag 9. februar mødes vi i Billund Lufthavn, hvorfra vi via Amsterdam flyver til Osaka. Lørdag morgen, efter ankomsten til lufthavnen, kører vi den fem kvarter lange tur til Kyoto. Den gamle kejserby er på mange måder den japanske kulturs vugge, og området er særdeles rigt på kulturskatte fra Japans historie. Vi tager direkte til hotellet og får opbevaret bagagen, mens vi tager det første kig på byen. Indtil 1868 var Kyoto Japans hovedstad, så hvad er mere naturligt end at indlede besøget ved kejserpaladset. Selvom hovedstaden efterfølgende blev flyttet til Tokyo, så bruges paladset stadig af kejserfamilien - primært i forbindelse med ceremonier eller besøg fra udlandet. Tilbage på hotellet indkvarteres vi, og det er tid til at slappe lidt af. Søndag morgen mødes vi tidligt for at opleve Fushimi Inari-taisha, der er en af de absolut smukkeste og mest berømte Shinto-helligdomme. De cirka ti tusinde porte renser sjælen, når man går igennem dem, og hvem kan ikke have behov for det?
I går så vi kejserens imponerende palads, og i dag skal vi se shogunens ditto. I en længere periode var shogunen den virkelige hersker over Japan, hvilket skyldtes, at han var leder af samuraierne og dermed havde den vigtige militære magt. Han var en general, der langsomt udkonkurrerede kejserens magt indtil 1868, hvor revolutionen kendt som Meiji-restaurationen fandt sted og ændrede magtfordelingen i landet. Vi føres 400 år tilbage i tiden, da borgen blev bygget af den mægtige Shogun, der netop havde besejret alle sine fjender i et afgørende slag, og nu stod som Japans uindskrænkede militære leder. Efter sejren valgte han at flytte sit militære hovedkvarter til det nuværende Tokyo, men byggede denne borg for at have et sikkert opholdssted, når han besøgte Kyoto, hvor kejseren fortsat residerede. Syngende gulve Paladset består af fem bygninger og 33 rum, som blev brugt til forskellige formål. De forskellige bygninger er forbundet med overdækkede korridorer, som er berømte for deres »nattergalegulve«, der »synger«, når man bevæger sig hen over dem. Formålet var at sikre sig mod indtrængende, for eksempel en ninja, sendt ud for at gøre det af med shogunen. Også den imponerende og toptrimmede have var med til at udstråle magt og bevidne, at her boede en mægtig herre.
Herefter fortsætter vi til den hyggelige bydel Arashiyama, hvor der er tid til at spise frokost og nyde de mange fine butikker. Samlet igen går vi en tur gennem den store, smukke bambusskov - en speciel oplevelse, der virker som en lise for sjælen. Knejsende geishaer Om aftenen tager vi til bydelen Gion, der blandt andet er kendt for de smukke geishaer, der tripper af sted med knejsende hoved, hvidsminket ansigt og farvestrålende kimonoer. De pittoreske gader i Gion byder også på fine tehuse og små butikker med kunsthåndværk. Mandag skal vi besøge Den Gyldne Pavillon, der er en af landets største seværdigheder. I det 14. århundrede overdrog den daværende shogun hvervet til sin søn og blev munk. Sønnen opførte det ekstravagante Zen-tempel efter faderens død. Vi ser bygningerne udefra og nyder den smukke have. Intet besøg i Japan uden et stop ved et lokalt marked. Vi frekventerer det ældgamle Nishiki marked, hvor den første bod blev etableret i år 1310. I området er der hundredvis af boder og små restauranter. Resten af dagen er fri til egne oplevelser.
Tirsdag (og onsdag) forlader vi Kyoto og kører med Shinkansen mod Hiroshima. At køre med dette helt specielle højhastighedstog er en stor oplevelse i sig selv. Tophastigheden når over 300 km/t.
Den altødelæggende bombe Tanken ledes automatisk hen på atombomben, når man nævner Hiroshima. Denne skrækkelig bombning under Anden Verdenskrig prægede og formerede byen - og egentlig hele verden - i rigtig mange år frem. Vi oplever blandt andet slottet, der som en meget stor del af byen blev ødelagt under krigen, men som blev genopbygget i 1958 og i dag er museum for Hiroshimas historie. Stort set hele byen er blevet genopbygget, men enkelte områder er bevaret som påmindelser. Vi skal da også kigge på Peace Memorial Park med de mange bevægende mindesmærker, men også byens smukke have, Shukkei-en og øen Miya-jima. Midt på formiddagen torsdag tager vi igen det hurtige tog og denne gang til Tokyo.
Verdens måske vildeste vejkryds finder vi i Shibuay-kvarteret, der er en sand smeltedigel af liv, larm og butikker. Når man lige har vænnet sig til forholdene, så er oplevelsen af at være her af den type, man aldrig glemmer. Fredag: Muligvis så du Mount Fuji fra toget i går, men er vejret med os, skal vi tættere på i dag. Fremme ved landets højeste bjerg på 3776 meter, nyder vi synet fra foden af bjerget. Hvis vejret tillader det, skal vi op til ”femte station” i 2200 meters højde. Efter frokosten fortsætter vi med at udforske området, der vil være flere stop med mulighed for at nyde synet af Mount Fuji, før vi returnerer til Tokyo.
Tokyo er cirka 25 gange større end København og at opleve denne by sætter naturligt nogle begrænsninger. Vores fokus vil være på stemningen i byen, den kejserlige have, den imponerende konferencebygning fra 1996 Tokyo International Forum, shoppinggaden Ginza og flere andre steder. Mandag klokken 13.45 flyver vi fra Japans hovedstad, og efter et flyskifte lander vi i Billund klokken 22.55. Alle tider er lokaltider.
Dato | Afrejsested | Destination | Ledige pladser | Pris | Særpris for abonnenter | |
---|---|---|---|---|---|---|
9/2 | Billund | Japan - Solens Rige | Udsolgt, venteliste | 20.495,- | 19.995,- | Book på ventelisteMere information |