Avernakø betyder “Hvor ørnen bor” og var helt affolket fra ca. 950-1080 på grund af Vendernes
røvertogter på Danmarks sydlige kyster. I dag bor der ca. 110 mennesker og øen er virkelig hyggelig og
en herlig forstad til Faaborg.
Avernakø har en både lang og spændene historie, som vi kommer til at høre meget af denne onsdag 20. august, hvor Læserklubbens tur går til en af øerne i det sydfynske øhav.
Bussen fra Skave Turistfart går fra Herning og Silkeborg mellem klokken 06 og 06.45 med kurs mod Fyns land.
I Faaborg tager vi færgen de 30 minutter forbi Bjørnø og Lyø til den cirka seks kvadratkilometer store Avernakø. Øen består egentlig af to øer, nemlig Avernak og Korshavn - og er forbundet af Drejet, som er en 800 meter lang dæmning.
Vores dygtige lokalguide venter os ved ankomsten og tager os med rundt på øen.
Vi kører gennem engene på Avernak og bakkerne på Korshavn. Undervejs gør vi holdt ved kirken, og vi skal også se de traditionsrige Majtræer, der stadig kranses med bøgegrene og forårsblomster hver Pinselørdag.
Turen går videre rundt på øen og vi kan nyde den skønne alsidige natur, mens guiden fortæller om traditioner, fortiden og livet på øen. Ved Drejet får vi serveret en helt fantastisk udsigt, og på Korshavn skal vi mærke den rolige stemning ved Korshavn Bro, hvor øboernes skibe ligger og vugger i vandet.
I øens gamle skole ligger nu Landhotellet, hvor man både kan sove og spise. Her snupper vi frokosten, enten i deres udendørs spisepavillon eller i den gamle, stemningsfyldte skolestue. Her er der er fokus på klassiske danske retter tilrettet de kødtyper, planter og bær, der i øjeblikket er tilgængelige.
Desuden indgår strandens spændende urter også ofte i måltiderne.
Efter frokosten er der mulighed for at handle i gårdbutikken. Her kan man finde håndlavede hornprodukter, ødelikatesser, håndspundet garn og mange flere spændende produkter.
Hvis tiden tillader det, kan vi hilse på landhotellets mange dyr, der blandt andet tæller geder, fjerkræ og alpakaer.
Dagen afsluttes med kaffe og småkager på landhotellet, inden vi sejler tilbage til Fyn, hvorfra turen går hjemover.
Inden vi rammer hjembyerne gør vi et stop og spiser vores medbragte sandwich, da hjemkomst efter en oplevelsesrig dag i det sydfynske øhav er mellem kl. 19-19.45