Skip to main content

Nyborg, Storebæltsbroen og Sprogø

Vi bevæger os godt rundt i danmarkshistorien, når vi denne lørdag 24. august indledningsvist får en guidet byvandring i Nyborg. Dernæst bevæger vi os til den lille ø, Sprogø mellem Fyn og Sjælland, der også er proppet med dramatisk historie, men også en helt unik natur. Afgang fra Skive og Herning

Fritekstsøgning

Dagsprogram

  • Demokratiets vugge

    Bussen kører fra Skive ca. kl. 07.45. Morgenkaffe og rundstykker undervejs. Senere er der frokostsandwich.
    I Nyborg skal vi på en sightseeing til fods i kongebyens gamle, historiske midte.
    Nyborg er proppet med gammel danmarkshistorie. Her blev spiren til vores demokrati lagt.
    Danehoffet og middelalderens parlament holdt til her. Når rigets mægtigste mænd var samlet, blev der holdt ridderturneringer og markeder i byen. Imens blev der bag murene på Nyborg Slot truffet epokegørende beslutninger.
    Vi bliver i historien, når vi sammen med guiden fortsætter til Sprogø. Den lidt mystiske ø mellem Fyn og Sjælland, der har tilknyttet mange myter, men som man ikke bare kan køre ind og udforske.
    Naturen her er ret speciel og ligeledes er de mange fortællinger, der hører til borgen og kvindehjemmet.

  • Svend, Knud og Valdemar

    En af de mest dramatiske og omvæltende perioder i danmarkshistorien fandt sted i midten af 1100-tallet. da man fik indført arvekongedømme. Venderne, der indtil da havde hærget de danske kyster, blev bekæmpet.
    Der kom velstand og udvikling i landet. Og der blev bygget en borg på Sprogø.
    Riget blev delt mellem Svend, Knud og Valdemar og sidstnævnte blev konge af Jylland. Lidt senere blev han enekonge, og da han var en dygtig mand, opbyggede han en ret stærk kongemagt, der blandt meget andet også måtte have en borg på Sprogø.

  • Moralsk åndsvag

    Et trist, men særligt kapitel i åndssvageforsognets historie slutter på Sprogø 1. april 1961, hvor forstanderinden for sidste gang tager postbåden fra Korsør med sine pakkenelliker. Bag hende ligger et tomt kvindehjem, som gennem flere år skabte skræk og rædsel blandt mange unge piger. Hjemmet var formelt hverken et fængsel eller et hospital, men beboerne - ofte kaldet »de indsatte« - var der på ubestemt tid og blev betragtet som værende syge, letfærdige og løsagtige. Pigerne var i gennemsnit anbragt på hjemmet i syv år og det var forstanderinden og overlægen, der havde den suveræne magt over anbringelse, udslusning, straf og belønning. Forstanderinden var forbilledet for, hvordan pigerne skulle opføre sig for at bevise, at de var skikkede til prøveløsladelse.
    Adskillige triste skæbner kan føres tilbage til dette kvindehjem og en del litteratur er skrevet om netop
    dette kapital af Danmarkshistorien.
    Vi ser også nærmere på den fantastiske konstruktion, som Storebæltsbroen udgør Eftermiddagskaffen nydes ved bussen, og sidst på eftermiddagen kører vi tilbage mod Fyn og Jylland.

  • Uden mad og drikke

    Ved Fredericia gør vi holdt for at nyde en dejlig to-retters menu Hjemkomst ca. kl. 22
    Turen er ikke velegnet for gangbesværede, mens almindeligt gående og almindeligt gangtempo vil være nok til at kunne gennemføre hele den planlagte tur.
    Prisen for denne dagstur er kr. 995,-

Rejsekalender
19/9AvernakøFra 895,-
23/9Sejlads på KielerkanalenFra 895,-
23/9Rugen - Stralsund - UsedomFra 5.295,-
25/9HelgolandFra 3.695,-
6/10Vidunderlige ToscanaFra 8.875,-
Kontakt os