Skip to main content

Charmerende Tunø

I Kattegat mellem Jylland og Samsø finder vi Tunø. En lille fin ø med cirka 120 indbyggere og det, der skal til for at opretholde en vis livsstandard. Øen har gunstige vejrforhold med mindre nedbørsmængder end resten af landet, hvilket gør, at vi blandt andet kan finde både figenbuske og morbærtræer. Her er i det hele taget gode afgrøder, en sjælden smuk og afvekslende natur med stejle klinter, strandenge og helt urørt mose og skovarealer. Tirsdag 4. juni kører vi tidligt med bussen fra Herning, Ikast og Silkeborg mod Hou. Friskbrygget kaffe og rundstykker serveres i bussen undervejs. Afgang med færgen klokken ni og en time senere ankommer vi til Tunø, hvor vores lokale guide tager imod os. Hun fortæller om havnen, færgen og dens betydning for Tunø.

Øens historie og anekdoter
Vi går en tur gennem øens eneste by, der ligger godt inde på land sikret mod både sørøvere og vestenvind under de høje bakkedrag. Her får vi fortællinger og anekdoter om øens historie, husene og beboerne, landbrug, skole, sygepleje og helikoptertjeneste m.m. Vi gør en del stop på gåturen og kigger på husene, hvor de fleste er under 150 år gamle. I 1852 brændte 15 huse, 16 gårde og præstegården i den gamle tætte landsby. Mange gårde blev genopført uden for byen og tættere på markerne. Midt i byen på et af de højeste punkter, ligger kirken, der både er kirke og fyrtårn. I gamle dage fungerede præsten da også som både præst og fyrmester. Kirken er fra omkring år 1300 og var oprindelig bygget i romansk stil, men efter mange ombygninger og tilføjelser fremstår kirken i dag i gotisk stil med våbenhus, vest tårn og en korforlængelse mod øst. Vi kommer ind i kirken og hører om dens udsmykning og spændende historie.

Gennem mose, skov og klitter
Herefter skal vi fra købmanden køre en traktortur ud på øen, en tur på ca. 5 km gennem mose og skov ned til stranden og klitterne, hvor den sjældne Tejst og mange fuglearter har deres ynglested. Her fornemmes roen og vi nyder den fantastiske udsigt over Samsø, Mols og hele Aarhus Bugten. Efter ø-turen er det tid til frokost på Det Gamle Mejeri, øens hyggelige gæstgiveri ved indgangen til byen med udsigt over havnen fra terrassen og ren Tunø-atmosfære med god mad. Her får vi serveret en lækker Herregårdsbøf af hakkekød fra Grambogård, friterede kartoffelbåde, ærter og bearnaise. Herefter er der lidt tid på egen hånd til at se sig omkring, og evt. få shoppet nogle lokale varer med hjem, fra de mange små vejboder. Besøg evt. også Tunø Museum og Stenhuset. Inden vi tager færgen hjem igen kl. 16.15, mødes vi atter ved Det gamle Mejeri, hvor vi får serveret kaffe og et isbæger fra Skarø is. Forventet hjemkomst kl. 18.15-19.10

Turen er ikke egnet for gangbesværede

Fritekstsøgning
Kontakt os